Hybride Warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp?

Eén van de duurzame alternatieven die ons kunnen helpen om klimaatneutraal te worden is de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp is eigenlijk een doorontwikkelde versie van de HR-ketel: een combinatie van een aardgasketel en een warmtepomp. Hiermee wordt het beste van beide werelden gecombineerd. De hybride warmtepomp wordt gezien als het verwarmingssysteem van de nieuwe generatie. Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp je huis met behulp van warmte uit de buitenlucht. Op erg koude dagen neemt de aardgasketel het automatisch over. Warm water wordt altijd met de ketel verwarmd, zodat er steeds snel heet water uit de kraan komt.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt de kou uit de lucht en een hybride warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Hij haalt energie uit de buitenlucht en gebruikt die om de radiatoren of de vloerverwarming van de woning te verwarmen. Op deze manier produceert de warmtepomp duurzame energie. Natuurlijk is er wel energie nodig om de warmte uit de lucht te halen, maar hybride warmtepompen werken zeer efficiënt. Voor elke Kilowatt aan energie die erin wordt gestopt, komt er drie Kilowatt terug. Met een hybride warmtepomp wordt het huis voor 80% van de tijd met de warmtepomp verwarmd en voor 20% van de tijd met de aardgasketel. Op die manier wordt circa de helft minder aardgas verbruikt,

Welke huizen zijn geschikt voor een hybride warmtepomp?

In principe is elk huis geschikt voor een hybride warmtepomp. Daarmee komt duurzame energie voor iedereen binnen handbereik. Je hebt een flinke reductie op CO2-uitstoot zonder dat je vergaand je hele huis hoeft te isoleren. Je bespaart ongeveer 50% aan aardgas en de warmtepomp werkt met je bestaande radiatoren in huis. Bovendien gaat een hybride warmtepomp goed samen met andere energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen. En hij levert ook nog eens een verbetering van één of twee energielabel stappen op voor je huis.

Wat is groenversnelling?

Door de toepassing van een hybride warmtepomp is er veel minder aardgas nodig. Als het restant aardgas ook nog eens wordt ‘vergroend’ dan is het duurzame effect nóg groter en wordt er gesproken van ‘groenversnelling’: de combinatie van een hybride warmtepomp met groen gas  waardoor de energievoorziening CO2-neutraal wordt als je ook gebruikt maakt van groene stroom.

Zijn er nadelen aan hybride warmtepompen?

Ja. Met een hybride warmtepomp verbruik je weliswaar de helft minder aardgas, maar je verbruikt wel meer elektriciteit waardoor de netto besparing tot 30% is. De combinatie hybride warmtepomp en zonnepanelen levert daarentegen veel meer besparing op. Ook is de aanschaf van een hybride warmtepomp relatief duur (ca. 5.000,- euro). Echter, dit wordt in de jaren van de levensduur terugverdiend. Daarnaast is de buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt ook niet echt fraai en maakt deze geluid. Een goede installatie is daarom erg belangrijk. En er zijn nog weinig installateurs die een hybride warmtepomp kunnen installeren, maar het aantal gediplomeerde installateurs voor hybride warmtepompen neemt gestaag toe.

Meer weten over hybride warmtepompen en de installatie? Kijk dan eens op:
www.milieucentraal.nl
www.warmtepompplein.nl
http://bdho.nl/projecten/

Missie Energie

De energietransitie begint steeds meer te leven. Een ingrijpend proces dat ons allemaal raakt en de samenleving dwingt om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatneutraal te worden. Dat heeft grote gevolgen voor onze energievoorziening. Vast staat dat duurzame energie een onmisbare rol gaat spelen en ons gaan helpen om onze missie te volbrengen: een klimaatneutraal 2050.

KVGN

Missie Energie is een initiatief van KVGN, die de belangen behartigt van de Nederlandse gassector. Deze zet zich in voor de energietransitie en werkt samen met partijen die ook een bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze energie. Het is werk in uitvoering waarbij niet één oplossing voor alle problemen bestaat en waarbij samenwerking essentieel is. Ieder vanuit eigen kracht en expertise maar wel met één gemeenschappelijk doel: een CO2-neutrale energievoorziening in 2050.

Ga naar KVGN.nl
Terug naar top